Elrevigskatolo

Ontgoocheldoos

 Voor overname van artikelen en ander materiaal zie:

Aŭtorarajto Mia Propra Verko/VAZNak/Laborgrupo Kritikaj Spiritoj Auteursrecht Mijn Eigen Werk/VAZNaK/Werkgroep Kritische Geesten

Overname van tekst, foto’s en ander materiaal zonder toestemming is verboden! Alle rechten voorbehouden!

© Culturele Verschijnselen 2015-2023

Beste aspirant ontgoochelaar,

Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop.  Als u graag een balletje opwerpt, de aap uit de mouw laat komen,  iets uit de hoge hoed tovert, de zwarte piet toespeelt, graag voor joker staat, graag trucjes toepast en ontgoochelt met getallen, dan bent u zeker geslaagd in uw keus om deze doos met fantastische trucs aan te schaffen. Oefent u gerust voor de spiegel, om de confrontatie met uzelf aan te gaan.  Als u een aantal ontgoocheltoeren onder de knie heeft en niet achter de elleboog, ga er dan een mooie show van maken. Gooi desnoods zand in de ogen van uw publiek of draai ze een rad voor, bedenk, dat dan succes verzekerd is!!!

Het Pashokje

Beste lezers en lezeressen,

Voordat u woensdag1 het hokje induikt, wil ik u nog even een bespiegeling aanbieden bij de Ontgoocheldoos over het fenomeen van de ‘restanten’.

Mocht u nog vragen hebben, komt u er niet uit, ik ben u graag van dienst.

Ik wens u woensdag een genoeglijke dag toe!

En ik hoop dat u niet ontstemd uit het pashokje van de winkel met partijkleding komt als blijkt dat de lengte van de broek wel deugt, maar de taille niet, of de kleur is net te licht, maar de lengte is oké.

Of, helaas sluit de rits net niet en tot overmaat van ramp rukt u die in paniek stuk. De verkoper die er zichtbaar van baalt, laat u quasi vriendelijk weten, dat “het niets uit maakt, kan gebeuren”.

Een andere broek dat van de stapel wordt gehaald lijkt perfect. Laat het nu zo zijn dat u uw portemonnee vergeten bent en of de broek ook gereserveerd kan worden. Dat kan niet, het is uit een grote partij en “daar kunnen wij niet aan beginnen”, luidt het antwoord van de verkoper. Het is nu of niet.

Ik wens u veel inspiratie bij het lezen van mijn stemmingmakerij en laat u niet in het Ootje nemen!

Hartelijke groet,

Jacob ter Blijt.

© Jacob ter Blijt, Pilatusz Tüköri voor Kulturaj Fenomenoj 2019-2023

1 15 maart 2023

Iemand in het Ootje nemen

Laat ik nu eens een theorie ontvouwen.

Stel nu eens dat u gaat stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer (of Brusselse Zelfverrijkers, Fraudeurs & Belastingontwijkers).  U maakt uw keuze. Voor één bepaalde kandidaat van die ene partij.   En uw partij haalt volgens de staartdeling een aantal zetels en een rest, waar gaat uw stem dan naar toe?

Dus als u op Jacob ter Blijt stemt, komt dan uw stem bij Jacob ter Blijt terecht?  Allereerst moeten wij weten of uw bewuste keus voor uw stem wel bij de Volksverlakkerijpartij voor Fopspeendemocratie, Ontgoocheling & Massabedrog terecht komt.    Dat valt nog te bezien. Want de stembus lijkt nog het meest op een omgekeerde grabbelton. In plaats van dat u een prijs grabbelt, dat kan niet eens, want de gleuf is te nauw, gooit ú de prijs te grabbel.

Want hoe valt te bepalen of uw keuze voor Jacob van de VVPvFOM in de vorm van een rode stip niet bij het restant van de stippen op de lijst van de VVPvFOM terecht komt?

En hoe valt te bepalen waar het restant terecht komt? Ik bedoel, als alle stippen van alle grabbeltonnen in het land geteld zijn?   Op beide vragen is geen antwoord te geven of het antwoord zou moeten zijn dat elke stem een restantstem kan zijn en wel eens bij een andere partij dan uw geliefde VVPvFOM terecht kan komen. Dát valt tegen.  Want die Jacob ter Blijt vindt u nogal een goeie. Hij zegt ten minste waar het op staat en dat in begrijpelijke taal en mèt verstand. Hij ‘krijgt het voor elkaar’ en ‘voor uw toekomst’.  Dat was beloofd.  En nu gaat mijn stem misschien wel naar de Partij van de Achterdocht, of naar de Germaanse Volkspartij of de Slopers Partij of de Partij van Patsers en Veelvraten.

Grote kans van wel. Zeker als die partijen tot de grootste behoren.  Hoe groot is de kans dat de restantstem bij Jacob ter Blijt of bij een andere dan de door u gekozen partij terecht komt?

Altijd even groot.  Bij welke kandidaat of partij komt uw stem dus terecht? Mogelijkerwijs bij elke partij of kandidaat, al doet uw stem wel in het aantal  toe, maar bij benadering.

U wordt dus aardig in het O’tje genomen. De ‘O’ van Ontgoocheling, Ondoorzichtig, Ondeugdzaam en Ontmoedigend.

Goochelen met getallen

Meten met twee maten 

Het is een fantastische truc, geheid dat iedereen er intrapt. De werkwijze is eenvoudig en je hebt er weinig voor nodig. Wel wat voorbereiding is noodzakelijk. Allereerst moet je een propagandamachine opstarten om een schokgolf bij het publiek te kunnen veroorzaken. Als de angst er goed in zit en die is beslist erg besmettelijk, dan vergroot je de besmettelijkheid door met cijfers te gaan goochelen en misleidende maatregelen te nemen waardoor de angst nog groter wordt. Deze werkwijze zet je net zo lang voort zodat jouw publiek voldoende verdoofd is om met twee maten te kunnen meten.

Daarna doe je het volgende, de grote truc komt nu:

Je pakt een setje met naaigerei, want jouw publiek, jouw makke toehoorders zullen genaaid worden. Vervolgens open je de etui met allerhande leuke naaispulletjes. Je haalt het meetlint eruit en rolt het uit tot 30 centimeter lengte. Dat denkt men te zien, maar in werkelijkheid heeft u heimelijk het lint tot vijfmaal zo lang uitgerold, tot 150 centimeter dus. Maar wat ze niet zien die domme sukkels, uw toeschouwers, is dat u vier maal het lint heeft omgeslagen.

U vraagt een vrijwilliger uit het publiek om de lengte te controleren en laat hem aan het kortste eind trekken. Met een ruk doet hij het en staat plotseling 150 centimeter van u vandaan.

Met gepaste afstand staat de vrijwilliger van u verwijderd.

Voor u een voordeel, de vrijwilliger kan uw rekwisieten niet bekijken en voor de ander een nadeel, omdat hij de verwachting had dichtbij te mogen staan. Maar zoals altijd weet de goochelaar u op veilige afstand te houden, hij kijkt wel uit!

♠♥♣♦

Pilatusz Tüköri, april 2020

Af en toe mag het deksel van deze doos met trucs opgelicht¹ worden uit nostalgie, maar ook om te kijken of de inhoud nog compleet is.

DekselEn ik kijk nog steeds vol verwondering naar al die vreemde voorwerpen die in het voorgegoten plastic precies passen. De doos met inhoud² en natuurlijk het instructieboekje³ vormen gezamenlijk een bedrieglijke persiflage van wat de goochelkunst inhoudt, hier een nog meer bedrieglijker fenomeen dan de echte goede degelijke uitgevoerde kunstvorm, beter gezegd, theatervorm, die het op het toneel prima doet.

OntgoocheldoosWaar kijk ik nu naar? Naar een goocheldoos vol met trucs en een ontgoocheldoos die symbool staat voor onze maatschappij(4) en tegelijkertijd zichzelf persifleert en daarom een ontgoocheltruc(5) van zichzelf is. Als ik de inhoud van de doos in zijn geheel bekijk en goed kijk, dan straalt het bedrog, het commerciële bedrog, de onechtheid, er in volle sterkte vanaf.
Als je in staat bent om net zoals ik met mijn magische ogen er dwars door heen te kijken, net zoals je in een winkelstraat of zoals in de meeste winkels zou doen, dan zie je in overeenstemming met met de commercie het boerenbedrog van een namaakgoochelshow. De goedkoopte die zich tentoonstelt als een wulpse hoer. De goedkope prullen die voor veel geld verkocht worden en in een aantrekkelijke verpakking gepresenteerd worden als een pornografische show, een middel die de commercie telkens weer toepast om ons te verleiden. En dus illusies in stand houdt. Een betere illusionist als de commercie bestaat niet.

En ik kan nu de verleiding niet weerstaan om zij het wat beschroomd, een beetje stiekem enkele attributen, en het boekje uit de doos te halen.

Hartelijke groeten,

Pilatusz Tüköri,

ontgoochelmedewerker van Culturele Verschijnselen

juni 2015

noten

1 Oplichterij.  Heeft meer betekenissen. In dit geval drie, te weten: ‘het opheffenº, omhoogtillen van het deksel waardoor men de inhoud te zien krijgt. Dus wat eerst niet gezien mag worden wordt onthuld, er gaat licht schijnen op zaken die niet gezien mogen worden. De derde betekenis is ‘bedriegen, frauderen’.

º Het opheffen van verhullingen in politiek en samenleving (samenpropping).

2 Attributen die vaak fluttig en van goedkoop materiaal vervaardigd zijn. Mooi goochelwerk vindt u bij de gespecialiseerde leveranciers. De verschillende dozen hebben vaak een overeenkomstige inhoud. Gemakkelijk om voor de jonge goochelaar te beginnen, maar toch wel wat ontgoochelend.

3 Instructieboekje. Een gebruiksaanwijzing die goed gelezen dient te worden en op een geheime plek bewaard moet worden. Goochelen kun je het beste leren uit ‘Goochelen voor Dummies’(7), kijk hiervoor bij de echte boekhandel.

4 Maatschappij. Dat is een bedrijf. Maar ook een begrip waar ik veel moeite mee heb, omdat voortdurend het  begrip ‘maatschappij’ en ‘samenleving’ door elkaar gegooid worden.

5 Ontgoocheltruc. Die voeren we zelf nooit uit, dat doen de anderen al.

6 Inhoudsopgave. De ‘doos’ is sinds is na 2008 verdwenen, d.w.z.: het weblogboek werd opgeheven, maar de doos met inhoud en het boekje (aangevuld met nieuwe trucs) zijn nog steeds verkrijgbaar. Met zeer spectaculaire trucs! Maar nu juni ’15 beperken wij ons even met de oude inhoudsopgave.

Aspirant Goochelaar copy 12x12(7) ‘Goochelen voor Dummies’. ISBN 978 90 430 1440 3 Meer over oude goochelboeken lees dan Boeken.

Het Wrijfblokje

Bestond in de jaren 60 en 70 al.

De reep van Verkade. Tijdens de STER-reclame zag ik als jongetje regelmatig een spotje waarin men over een chocoladereep wreef zodat de letters van Verkade in het zilverpapier verschenen.
Wat fascinerend. Wat mooi, zo’n reep wilde ik ook hebben.
Ik kreeg er één. Net zoals in de Tv-reclame.
Ik wreef over de reep en totaal opgenomen in het moment van de magie zag  ik de letters verschijnen. Ik herhaalde het, en nog eens en nog eens. Het wonder van de chocoladewrijftablet.

Nu zie ik op straat menselijke figuren of robotachtige mensen die zichzelf besturen middels een afstandsbediening om zichzelf onder controle te houden. Het draadloze wrijfblokje regisseert hun leven. De streeltablet bepaalt wat hun beweegt.

Ik heb liever Verkade dan Samsung.

Maar dan wel puur en slavernijvrij¹ graag. Gelukkig is dat ook echt zo¹ met deze reep.

¹Verkade was sinds 2008 voorzien van het Fair Trade-keurmerk. Het is echter zo, dat dit keurmerk geen garantie biedt dat de cacao slavernijvrij is. Geen enkel merk chocolade kan dit garanderen. Hoe de stand van zaken nu is bij Verkade, daar is het bedrijf niet duidelijk over. Ga op onderzoek via de zoekdienst Startpage

en stel de vraag: Verkade slavernijvrije chocolade?

De Kaartentruc

Joker CD 12x12

De Kaartentruc is een populaire truc bij ontgoochelaars.

En mag in uw show niet ontbreken. Het is een mooi begin van uw
voorstelling. Neem een kaartspel en waaier het uit. Speel open kaart.
Bedrieg uw publiek, maar wek de indruk dat u eerlijk bent.

Laat een persoon een kaart trekken. Hij of zij trekt een kaart die u vantevoren gemanipuleerd heeft. Dat is namelijk de enige mogelijkheid om te raden welke kaart getrokken wordt uit het kaartspel. Er zijn 52 kaarten in het spel, maar er is slechts 1 kaart waarvan u wilt dat deze gekozen wordt.

In de parlementaire democratie gaat het net zo. U mag eens in de vier jaar kiezen. Dan hebt u invloed. Dat denkt u.
Maar uw stem doet er niet toe. Al zijn de kaarten geschud, het is doorgestoken kaart. In het geheim zijn de plannen al gemaakt en wordt in detail het stemgedrag van de coalitiepartners vastgelegd in het regeerakkoord. Meningsverschillen tussen de partijen die gaan regeren worden via uitruil opgelost en verdwijnen in het niets . Alexander de Mentalist, ook bekend als Koning Kapitaal trekt de laatste kaart en heeft het laatste woord.

Deze tovenaar heeft meer macht dan u denkt. Hij bepaalt welke ontgoochelregering er komt. Hij tovert de kabinetsformateur uit de hoge hoed.
In naam van de hoogste bazen uit het bedrijfsleven. Zij bepalen de agenda. En u wordt in de boot genomen. En dobbert mee op de golven van de fopspeendemocratie. In de botenparade van Koning Huichelaar die goed voor Zijn Eigen Elite zorgt met de steun van het dweepzieke volk dat te dom is om het verschil te weten tussen een koning en een charlatan.

Bekende namen bezetten de bestuursposten op toerbeurt alsof het een stoelendans is.
De kaarten worden geschud en na enig touwtrekkerij komt de aap uit de mouw en hebben wij weer een nieuw kabinet.

Nieuwe Trucs Ontgoocheldoos

1. Onzichtbaar worden

2. Goochelen met Cijfers & Getallen

3. Doorzichtigheid

4. De Spiegel

5. Illusies

6.  Kleiner worden

7. Verduisteren

8. De Werkelijkheid

9. Huichelarij

11. Voor Joker staan

12. Open Kaart

     13. Vrijheid, democratie & andere illusies

14. Het Wrijfblokje

Jezelf onzichtbaar maken

Elke( ont-)goochelaar kan dat. Daar hoeft hij geen verstoppertje voor te spelen. Of er voor weg te lopen. Hij kan wat iedere boekhouder kan, elke politicus, bestuurder, een leidinggevende, maar ook rechters en advocaten kunnen het. En u kunt het. Deze truc wordt nog steeds veel toegepast en oogst veel succes.

Ik zou ook wel af en toe willen verdwijnen of in ieder geval mijzelf onzichtbaar willen maken. Of soms zou ik wel door de grond willen zakken. De omstandigheden vragen daar af en toe om. En ik luister er niet naar, waarom zou ik de omstandigheden willen gehoorzamen.

Ik geloofde als kind dat het mogelijk was om jezelf onzichtbaar te maken en ik wenste dat ook te kunnen worden.
Mijn moeder vertelde eens (het was Carnaval) dat ene tante Sujet een zalf had waarmee zij zichzelf onzichtbaar kon maken tijdens de Carnaval. Dat was nog eens iets anders dan uitgedost rond te moeten lopen. Die zalf wilde ik ook wel hebben, maar ik sprak er nadien niet meer over. Ook bij de fopsjop (feestartikelenwinkel) heb ik er nooit naar gevraagd.
Jezelf verschuilen, verstoppertje spelen, dat leer je als kind al. Een laken over jezelf heen trekken was al genoeg om jezelf te laten verdwijnen en in de magische leeftijd (kleuter) hoef je slechts je ogen te sluiten om jezelf onzichtbaar te kunnen maken.

En dan…..dan gebeurt er iets verschrikkelijks: er vindt gedaantewisseling plaats.
Na de magische leeftijd word je een ander mens en dat herhaalt zich vele malen. Metamorfose vindt vóór die leeftijd en vóór de geboorte plaats, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.
En met die gedaantewisseling verdwijnt ook de magie. En enkele stadia later in het proces van metamorfoses is men de magie vergeten en wordt dit verschijnsel onderdrukt, dat hoort niet bij de volwassenheid, vinden velen. Dan vindt de grote ontgoocheling plaats. En waarin wij niet meer mogen geloven, vindt toch plaats omdat er nieuwe illusies ontstaan die tot de Grote Maatschappelijke Ontgoochelshow behoren.

Vaak heb ik de neiging om te verdwijnen, te vluchten of om mij onzichtbaar te maken.
Of van gedaante wisselen zoals dat mogelijk was in de Metamorfosen van Ovidius.

Zal ik naar de fopsjop gaan en naar zo’n crème vragen? Denkt u dat zij mij serieus nemen?
Het is toch de fopsjop? Daar kan men toch wel tegen een grapje?

-En zwijgzaam haalde de winkelier uit het magazijn een grote ronde zalfpot. Hij zette deze op de toonbank. De tekst op het etiket liet niets te wensen over en overtuigde mij dat de winkelier aan mijn vraag voldeed.

Ik betaalde met vals geld. Ik stopte de pot in mijn tas en  een paar tellen later stond ik weer op straat. Voorzichtig haalde ik de pot zalf tevoorschijn en las op het deksel dat de crème al twee jaar over datum was. In grote verwarring stond ik daar en ik voelde de stoep onder mij wegzakken en verdween van de straat.-

© Pilatusz Tüköri, 2015-2020

Goochelen met CIJFERS & getallen

Goochelen met getallen is leuk. Omdat het zo gemakkelijk is en je hebt er bijna niets voor nodig. Zelfs geen goed geheugen. Dat maakt niets uit, want het menselijke geheugen is nogal onbetrouwbaar.
Pen, papier en overtuigingskracht is ongeveer wat je nodig hebt. De eerste twee attributen zijn meestal wel voorhanden, het derde attribuut is lastiger verkrijgbaar, maar hoeft ook niet veel voor te stellen, de mensen geloven toch alles.

12x12 ROOD 0024 ACC Cijfers Nieuw 250000Goochelen met getallen kan iedereen die geleerd heeft om de cijfers van 0 tot en met 9 te schrijven en tot tien kan tellen. Politici, statistici, actievoerders, banken, boekhouders en media hebben er geen moeite mee om te ontgoochelen met getallenreeksen zoals het hun uitkomt.

Neem nu het nu het cijfer nul.

Nul is wel zo’n fantastisch cijfer, we kunnen er niet mee tellen, maar wel mee rekenen.
Nul kan alleen in rekenkundig opzicht waarde hebben, al worden sommige mensen wel eens vergeleken met dit cijfer. Jammer van die vergelijking, want als je denkt dat deze ‘nullen’ daardoor weggecijferd worden, dan heb je het mis. Dan is ‘onbenul’ een beter scheldwoord.

Het Arabische woord ‘cijfer’, uitgesproken als ş(i)fr, betekent oorspronkelijk nul.
Het Arabisch was de eerste taal waarin het symbool voor dit woord als ‘een rondje’ of een ‘ovaaltje’ geschreven werd. De ‘stip’ • afkomstig uit de Hindoecultuur betekent ‘niets’, maar is toch niet helemaal hetzelfde als nul, maar werd wel gebruikt in de praktische getallennotatie en aangeduid met het begrip ‘soenja’, wat ‘leegte’ betekent.

‘Nul is niet niets’. Dat weten actievoerders en de media ook.

Voordegekhouderij is een kunst die beide groepen weten te hanteren. De eerst genoemde groep goochelt met nullen, de tweede met getallen.

De actievoerders, bijvoorbeeld de tegenstanders van een Groot Geheim Handelsverdrag maken van geen één via enkele tientallen met moeite 7000 en met vals optimisme weten zij dit getal tot een grootheid te brengen.
Maar een écht groot getal is 250.000. Dat is ruim 35 maal zoveel. Tegen dat Groot Geheim Handelsverdrag. De media kunnen nullen schrappen, aftrekken in plaats van optellen, maar wat blijft is wat het geweest is.

CQ849lwWoAASRZelarge_-_630px_-_03250.000 demonstranten in een andere hoofdstad

© Pilatusz Tüköri, 2015-2019

Truc met geld

Altijd weer fascinerend. Geld houdt ons bezig en is één van de meest magische verschijnselen die wij kennen.     Geld is echt en is het niet. Geld ‘maakt’ veel en is destructief.  Er zijn mensen die beweren dat tijd hetzelfde is als geld. Als dat zo is, dan kun je tijd verspillen.  Eén biljet is soms meer waard dan een laadvlonder volgeladen met die waardepapiertjes. De waarde van geld is afhankelijk van willekeur.   Geld uitgeven is de kunst van de illusie en de verkoper is de illusionist.

Met koopjesjacht houdt men een hersenschim in stand. Het publiek applaudisseert voor zichzelf en niet voor de ontgoochelaar die hen een poets bakt.  De ontgoochelaar is de man die u voor het lapje houdt, met een zakdoek die altijd leeg is.

Het publiek gaat door geldhonger gedreven op koopjesjacht omdat het denkt er geld mee te maken uit het niets. Maar het publiek kan het niet, alleen banken kunnen met cijfers trucs uithalen en met nog minder dan dat.

Koopjesjacht is hetzelfde als het schieten met een jachtgeweer op een koude kermis. U schiet er niets mee op, u wint slechts een prul voor meer geld dan u wilde uitgeven. En met één prul bent u niet tevreden. En u schiet nog eens. En nog een prul, dat schiet al weer niet op. Aan het eind van een avondje schiettent bent u platzak en een aantal onbenulprullen rijker.

En overal waar knalkoopjes aangeboden worden doet u hetzelfde.  U koopt zelfs iets dat u nooit zou kopen. U geeft meer uit dan u van plan was en de verkoper schiet in de lach.

Thuis gekomen valt het niet mee om een boodschappentas vol prullaria uit te pakken. Moedeloos geworden stalt u de opbrengst van uw niet te stillen honger voor u uit. De trofeeën van een mislukte jacht.

©  Culturele Verschijnselen, 2017-2019

Vrijheid, democratie & andere illusies

Vrijheid is een mooie illusie. Met een mooie omschrijving. ‘Vrij zijn is onafhankelijk zijn van de macht of de wil van een ander.’ Uw publiek kijkt naar uw trucs omdat het graag gelooft wat u laat zien. Uw publiek is gewend om in ‘vrijheid’ te leven. Daarom verkoopt u graag de Illusie die ‘vrijheid’ genoemd wordt. Zo is het ook met ‘democratie’. Het is de fopspeen met stroop die u aangereikt krijgt. Het is de suikerspin waarin u hapt tijdens de ontgoocheling van een kermistruc. U wordt afgeleid door het verkiezingscircus terwijl de ontgoochelaar met uw belangen jongleert.

Malapero de Aviadilo

12. Het verdwijnende vliegtuig.

Een truc van formaat, heeft bijzonder veel succes.

Deze nog nooit eerder vertoonde truc kwam op 11 september 2001 als een duvel uit een doos tevoorschijn. Ooit was het de bedoeling om deze illusionistische truc eerder uit te voeren, maar meester goochelaar J.F. Kennedy blokkeerde deze vliegtuigverdwijntruc die bekend staat als Operation Northwoods1.

De presentatie van de 11 septembertruc verliep als volgt:

Vier vliegtuigen verdwenen om te beginnen op miraculeuze wijze van het radarscherm en doken plotseling weer op in het luchtruim van de steden New York en Washington.

Twee van de vier toestellen verdwenen in de WTC-torens in New York, een spectaculair schouwspel. Binnen twee uur stortten de torens als een Kaartenhuis (truc 13) in. En niet alleen de zogenaamde Twintowers van ruim 400 meter hoog, maar ook gebouw 7, een kolos van 47 verdiepingen stortte op zijn eigen voetafdruk gelijkmatig in, 8 uur later dan de eerste inslagen en zonder geraakt te zijn door een vliegtuig.

Het derde toestel verdween in het Pentagon. Wonderbaarlijk is hierbij het feit dat het gat in het gebouw waarin de Boeing verdween veel te klein was, maar dat kan bij ontgoocheltrucs, alles is mogelijk!

Nummer vier stortte neer en verdween in een zwart gat nabij Shanksville (Pensylvania).

Hoe ingenieus deze truc ook was, wij weten wel beter.