75 Jaar Bevrijding wordt in de kiem gesmoord

Op de achtergrond van het gele bordje ziet u ‘De Oversteek’, een brug die symbool staat voor de bevrijding van Nijmegen op 21 september 1944. De 75-jarige bevrijding werd vorig jaar gevierd op en rond deze brug. Dagelijks lopen veteranen de zogenaamde Sunset March om de oversteek, een onderdeel van Operatie Market Garden te herdenken. Wandelaars kunnen zich op het tijdstip van de zonsondergang bij het begin van de brug melden en meelopen naar het herdenkingsmonument aan de overzijde van de Waal.

De gemeente Nijmegen vond het nodig om middels een geel bordje ‘meelopers’ ervan te weerhouden om in verband met ‘corona’ deel te nemen aan de Sunset March. Gelukkig zag ik kort geleden dat er ‘meelopers’ waren die zich verzameld hadden bij de veteraan van die avond. Deze mensen lieten zich niet betuttelen en weerhouden om nota bene in het jaar dat ons land 75 jaar ‘bevrijd’ is dat feit te gedenken. Juist nu belangrijk, omdat we massaal in een totalitair systeem terecht gekomen zijn en het goed is dat we ons herinneren en beseffen dat vrijheid een groot goed is. Het is de cynische werkelijkheid van de gemeente Nijmegen om de herdenking van de ‘bevrijding’ in de kiem te smoren, wetende dat de stad kapot gebombardeerd uit de oorlog kwam en veel slachtoffers telde.

Dit bericht is geplaatst in Bevrijding, Nijmegen, Vernietiging in vredestijd, Werkelijkheid, zelfstandig nadenken. Bookmark de permalink.