Liberiganta Rigardo & Transiri (Bevrijdende Blik & Oversteken

Fragment uit een grotere foto. Wie is dit meisje? Een bevrijdende of een verbaasde blik? Of een eenzame blik?

Op 20 september 1944 lukte het om tijdens de Operatie Market Garden Nijmegen te bevrijden. Om dit te vieren vond op en rond het Nymaterrein aan de voet van de de brug ‘De Oversteek’  vlakbij de Waal het festival ‘Beleef de Oversteek’ plaats. Het festival vond plaats in het weekeinde van 20 tot en met 22 september. Als ‘welkomshapje’ kon men suikerbieten  en tulpenbollen eten alvorens zich in het feest- en herdenkingsgederuis te storten.

Tulpenbollen nu als lekkernij, toen als noodzaak….Toen was er geen olijfolie jbeschikbaar om tulpenbollen te bereiden…

Suikerbieten en tulpenbollen in de aanbieding

Als lekkernij heden ten dage bereidt, dat was in de hongerwinter wel anders: geen peper en zout en ook geen ‘Kornuitbier’ zoals dit plaatje suggereert.

Ook handig keukengereedschap ontbrak in de oorlogswinter…..

Dit oorlogsvoedsel smaakte wel, bereidt op de wijze van ruim 75 jaar later. Zot om te bedenken dat er in ons rijke welvarende land met een overvloed aan mogelijkheden en waar ‘op iedere hoek’ een friettent of een ‘muur’ met (ongezond) voedsel te vinden is, (en een overdaad aan supermarkten met ieder zo’n tien meter chips en zoutjes, et cetera aanwezig is) er mensen zijn die klagen over ‘de dreiging dat zij iets van hun volgevreten welvaart prijs moeten geven’. Om wat voor redenen dan ook. En dat er tegelijkertijd de mythe wordt volgehouden dat de honger en tekorten veroorzaakt worden door de overbevolking!

22 februari 1944, de gehavende stad…

Over het bombardement van 22 februari van 1944 is het laatste woord nog niet gezegd. Wellicht kan het boek ‘De Fatale Aanval’ van Alfons E. Brinkhuis wat opheldering geven. Het boek  is bij antiquariaat VAN HOORN in 1984 verschenen. ISBN 90 73 232 01 5.

Toen in Nu, zoals ik dit oorlogsbeeld aantrof in de omgeving van het festivalterrein

De oversteek over de Waal van toen wordt, zij het in omgekeerde richting (vanaf de stad richting Lent) nog iedere dag op zonsondergang over de brug te voet afgelegd door veteranen en ieder dat wil. De wandeling volgt 48 lantaarns op de brug die stuk voor stuk aangaan.

Dit als eerbetoon aan de 48  militairen die het leven lieten tijdens hun poging de stad te bereiken. Aan de overzijde van de Waal staat een monument met de portretten en namen van de militairen die de overtocht waagden in kleine bootjes over de rivier.

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bevrijding, Nijmegen. Bookmark de permalink.