Savita deze zomer 2

Zicht op Niedersfeld – © Culturele Verschijnselen 2016

Vanuit het centrum  van het dorp Niedersfeld  kom je al gauw ‘In der Burbecke’, een weg  die omhoog loopt en waaraan de gebouwen en de moestuin van Savita  gelegen zijn. Het terrein tegenover de gebouwen dat de bestemming heeft om in zijn geheel moestuin te worden, zag er afgelopen  zomer  voor een groot deel  zo uit:

De moestuin is nu nog grotendeels een wildernis met voornamelijk Distels...

…een wildernis met voornamelijk Distels… ,(© Culturele Verschijnselen 2016)

maar dankzij mijn persoonlijke bijdrage aan de tuin (dagenlang met de zeis gewerkt) is nu ook een groot deel rond de kas klaar om er gewassen te telen. Het was mogelijk om deze zomer al te oogsten, maar de opbrengst om een woongroep en gasten te kunnen voeden is nu nog te laag.

De kas.

De kas, met hier en daar  nog een disteltje op de voorgrond…

Wat hoger gelegen  in de tuin bevinden zich de bedden met diverse groenten. En als er de komende jaren voldoende tuinmensen zijn om de moestuin verder te ontwikkelen en het grote terrein ‘in cultuur’ weten te brengen, dan bestaat de kans dat Savita zichzelf van voedsel en kruiden kan voorzien.            Tegenover de moestuin, aan de overzijde van de weg liggen de gebouwen van Savita. Sinds 2013 bevindt zich hier na een jarenlange zoektocht langs vele locaties de realisatie van een ‘droom’ zoals de stichter Erik Haezebrouck het noemt. Het complex valt het beste te omschrijven als, en ik citeer nu uit de webstek:

1.  Gezondheidscentrum (nog helemaal in opbouw)¹
Savita is een centrum rond natuurlijke leef- en geneeswijzen. (…);

2. Leerschool voor het leven¹     Omdat onze fysieke gezondheid alles te maken heeft met onze manier van leven, denken en voelen is Savita meer dan alleen een centrum rond fysieke gezondheid;

3. Breed aanbod van diensten en activiteiten¹       Wij bieden o.m. volgende diensten en faciliteiten aan: gastenverblijf, theehuis, eetzaal met vegetarische keuken, biologische groentetuin, sauna, cadeauwinkel, creatief atelier, weggeefwinkel, en cursussen, individuele sessies, workshops.”

Savita is tevens een woon- en werkgemeenschap van een vaste groep bewoners, tijdelijke bewoners en vrijwillige medewerkers.

¹Zie verder: http://www.savita.nl/droom/

De architectuur

De gebouwen zijn in 1961 gereed gekomen.

Ik raakte gefascineerd door de architectuur en de vormgeving van het interieur.

Ik werd zeer getroffen door de combinatie van een soort strakheid en de speelsheid van het gebouw. De lichtval in het trappenhuis is van cruciaal belang. Het zonlicht dat de kans krijgt om voldoende binnen te komen benadrukt de  aanwezigheid van de kleurrijke details. De opknapbeurten die plaatsgevonden hebben sinds  het complex een nieuwe bestemming  heeft gekregen, heeft bijgedragen aan de sfeer van nu en de geschiedenis van toen. Veel originele stijlelementen van de architectuur en interieur zijn bewaard gebleven. Een rondgang door de gebouwen heb ik als een spannende ervaring beleefd.

De hoofdingang bevind zich aan de achterzijde van het hoofdgebouw en ziet er als volgt uit:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zal nu enkele voorbeelden geven van de trappenhuizen.

p8010176-1813-400-klr-mew

© Culturele Verschijnselen 2016

p8010177-1813-400-omd-cntrst-klr-hz-mew

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

Ook in grijstonen komt de schoonheid tot zijn recht. © Culturele Verschijnselen 2016

Ook in grijstonen komt de schoonheid tot zijn recht.
© Culturele Verschijnselen 2016

Ook hier komt de de schoonheid tot zijn recht. © Culturele Verschijnselen 2016

Ook hier komen grijstonen tot zijn recht.
© Culturele Verschijnselen 2016

De kleurvlakken lenen zich uitstekend voor abstracte beelden.

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

© Culturele Verschijnselen 2016

Dit bericht is geplaatst in Savita. Bookmark de permalink.