Savita deze zomer

Zicht vanaf de Hochheide Hütte

Zicht vanaf de Hochheide Hütte

De Hochheide Hütte is een pleisterplaats gelegen op 805 meter hoogte nabij het dorp Niedersfeld in het grensgebied van Nordrhein-Westfalen en Hessen.

De gelegenheid met terras ligt op een van de vele wandelroutes die het Rothaargebirge in dit deel van het Sauerland rijk is. Aan het einde van  een lange wandeling verlangde ik naar een koffie, eigenlijk wat eten, en hoopte op tijd te zijn om niet voor een gesloten deur komen te staan.        “Maar, ik ben in Duitsland, en niet in Nederland, bedenk dat nou toch. Wees nou niet bang dat men daar de tent al om vijf uur sluit, zomer of geen zomer,…” dacht ik toen er bijna was.

Ik had te weinig eten bij me en omdat ik een raadselachtige snelle vertering van voedsel heb is het erg prettig om op het laatste stuk van een stevige wandeling iets van eten te kunnen bemachtigen.

“Natürlich ist es  noch möglich einen Kaffee zu bekommen!  Wir sind bis zum Anbruch der Dämmerung an sieben Tagen geöffnet. Eine groβe Tasse Kaffee mit einem Tortenstück vielleicht?”  Dat was de werkelijkheid. En niet bezoekerscentrum Koevlak in Zuid Kennemerland.

Na het verpozen vervolgde ik mijn wandeling richting Niedersfeld en kwam ik uiteindelijk bij Savita¹, mijn stek voor bijna twee weken, waar ik als meewerkend gast verbleef. Alvast een afbeelding van het gebouw, wel een van de meest ‘strenge’ gevels, typerend voor de bouwstijl met leisteen zoals  dat in deze streek gewoon is.

p8010174-dri-knp-2821-300-mew

Gevel met leisteen, kenmerkend voor de streek

In Niedersfeld zijn er veel, meestal oude huizen met leisteen gebouwd of afgewerkt, een detail van deze bouwstijl is hier onder te zien:p7280020-1813-400-mew

Voorbeelden van huizen met leisteen volgen later, eerst gaan we nog even naar het gebouw van Savita, een voormalig vakbondsvakantiegebouw uit 1961. De bouwstijl vind ik erg fascinerend, het interieur is met veel aandacht ontworpen en goed bewaard gebleven sinds het pand 12 jaar geleden verlaten is. De laatste jaren is het gebouw fraai opgeknapt en is men met respect voor de architectuur te werk gegaan.

Ik wil enkele voorbeelden tonen als voorproefje van de vormgeving.

Vlakbij mijn kamer (nr. 211) hing een exemplaar van een klok waarvan er meer in het gebouw te vinden zijn. Het uurwerk loopt als een stationsklok en de wijzers verpringen stapsgewijs. Steeds een duidelijke tik bij elke minuut.

p7300067-mew

Tijd voor het ontbijt…

Buiten het centrale trappenhuis, dat via de hoofdingang te bereiken is, zijn er kleinere trappenhuizen die zeer decoratief en kleurrijk uitgevoerd zijn.

Detail van het trappenhuis

Detail van een van de trappenhuizen

De omgeving van Savita is voor wandelaars een ideaal gebied en ik zal u enkele landschappelijke indrukken tonen zoals nu volgt:

Zicht op Savita vanaf de plek die je op het terras aldaar zien kunt

Zicht op Savita vanaf de plek die je op het terras aldaar zien kunt

p7310147-mew

 

Wordt vervolgd.

¹Savita staat voor ‘sana vita’ en dat betekent ‘gezond leven’. Savita is een centrum voor natuurlijk leven en genezen.

© Culturele Verschijnselen/Bart Rovers, MijnEigenWerk 2016-Alle rechten voorbehouden.  Overname van beeld en tekst is verboden!

Dit bericht is geplaatst in Savita. Bookmark de permalink.