Fotoserie Aragoniet- en zoutregio nu te zien in OBA

Aragoniet nabij het dorpje Korond

Aragoniet nabij het dorpje Korond

© Bart Rovers 2014

 Tot eind februari 2014 zijn in de Openbare Bibliotheek Amsterdam in het Buitenveldertse filiaal  twee fotoseries te zien over de zout- en Aragonietregio in het Roemeense district Hargita.

In augustus 2012 heb ik een zeer bijzonder gebied bezocht in Erdély (Transsylvanie): de zoutregio in Hargita Megye (Harghita District). De zoutstreek, gelegen in Székelyföld (Seklersland, Seklers zijn een etnische groep Hongaren), is wonderschoon en biedt heel veel voor de natuurliefhebber.  Ik raakte in vervoering door het landschap, de schatten van de aarde, de zoutmeertjes, de bronnen, de dorpjes, de bossen, het mineraalwater en de bramen en bosbessen in overvloed die mij genezing gaven.  (…)

Het is ook het gebied waar ik wandelde door de inmiddels vervallen en in onbruik geraakte Aragonietmijn.

Het mineraal aragoniet is een calciumcarbonaat met chemische formule CaCO3. Het is een onstabiele polymorf van calciet en is daardoor moeilijk te onderscheiden van calciet, omdat de meeste eigenschappen gelijk zijn” (Citaat Wikipedia).

Ook wordt er aan de steensoort  eigenschappen als aardend, stabiliserend en kalmerend. toegekend.

Je kon daar onder begeleiding van een gids  de berg op, om dan een route te volgen langs de steenlagen, warmtebronnen en zoals ik ze zou willen noemen: de aardsculpturen. Erg fascinerend om te zien hoe warmte, druk en water en de aanwezigheid van mineralen zo’n grote verscheidenheid aan structuren en kleuren voortbrengt.

Tegenover het begin van de wandelroute waar Moeders Aarde iets van haar schatten bloot geeft, bevindt zich het Vencel Knopmuseum. Het museum toont de geschiedenis van de Aragonietmijnbouw in deze streek. Tevens zijn er een aantal gebruiksvoorwerpen ondergebracht die vervaardigd zijn uit dit materiaal.

De tentoonstelling is te bezichtigen in de OBA, filiaal Buitenveldert, informatie vindt u hier.

© Bart Rovers 2014

Meer informatie: klik op onderstaande verwijzingen:

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Aragoniet en Calciet

En extra voor degenen die het Hongaars niet machtig zijn en graag wat meer over het  Vencel Knopmuseum willen weten:

Ki volt Knop Vencel?-Wie was Vencel Knop?

Kiállítás-Tentoonstelling

A szovátai kálpona oltára- Kapelaltaren in Szováta

Gyüjttemények-Verzamelingen

© Culturele Verschijnselen/Bart Rovers, MijnEigenWerk 2016-Alle rechten voorbehouden.  Overname van beeld en tekst is verboden!

Dit bericht is geplaatst in Tentoonstellingen. Bookmark de permalink.