Zomerse taferelen

Zicht op Ransdorp

Waar ligt Ransdorp?  In Landelijk Noord. Dat is het beschermde landelijke gebied grenzend aan Amsterdam noord en behoort bij de gemeente Amsterdam. Het gebied omvat 5 dorpen (3 met beschermd dorpsgezicht) en twee buurtschappen. Ik vind dit gebied het mooiste en interessantste fietsgebied in de nabijheid van de hoofdstad. Jammer genoeg fiets ik er veel te weinig omdat ik er te ver vanaf woon. Tussen mijn woning en dit natuur- en cultuurgebied, een omgeving die mij een ‘buitengevoel’  geeft, ligt een  te groot deel  van de stad. Om in Landelijk Noord te komen duurt het al anderhalf uur om er te komen. Om er naar toe te gaan roept te veel weerstand op. Maar, als ik er weer ben na  een lange tijd dan ontstaat er bij mij een enorme opluchting en valt er veel spanning en stedelijke troep van mij af.  Het is onmogelijk om  de stad en andere stedelijke elementen die je af en toe zien kunt weg te poetsen uit je zicht, maar de ruimtelijkheid van het gebied schept afstand tot de wereld waar ik het liefst een ‘vergissingsbombardement’¹  op loslaat.

En als de avond valt, dan wil ik niet meer terug naar vuile volle overbevolkte stad met stank en lawaai, arrogantie, onverschilligheid, laksheid, egoïsme, ongeduld, te veel mensen, auto’s, brommers, fijnstofuitstoot, kerosinesproei, bouwstof, vliegtuig- en helikopterherrie, hysterische taferelen, overdosis evenementen, ademnood, geestelijke vervuiling en overprikkeling, verkwanseling, verpatsing, veryupping, overal huizen op elkaar gestapeld. Daar hoort u mij nog over.

¹Bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Dat wens ik Amsterdam niet toe, maar regelmatig is mijn afgunst net zo groot, zo niet groter dan van Gerard Reve die de hoofdstad een ‘gedoemde stad’  noemde en deze ook verliet. Nu ik nog!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Zomerse taferelen. Bookmark de permalink.